Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kaktusak

23. 8. 2010 21:46
Ano, fungující družstva byla uměle rozbita,

aby tak novopečení vládcové mohli prosadit monopol soukromého vlastnictví.

0 0
možnosti

petrph

23. 8. 2010 16:15
ono se tomu říká rozpočet

Z představy že se na ministerstvu školství ušetří pár desítek milionů na rozvozu maturitních otázek, a ty ušetřené peníze se dají zrovna a zrovna na dostavění kilometru silnice ve Zlíně, ten populismus přímo vyzařuje. Ale ono to tak nepůjde.

Je fakt že jsme TOPvloni a VV volili právě proto že nám vnucovali ideu "peníze ušetřené na zbytečných výdajích se dají použít na něco potřebnějšího", ale do toho máme ještě daleko a daleko. Zatím platí Kalouskovo "šetřit, šetřit ať to stojí co to stojí"....

0 0
možnosti

Skeptik Pavel

23. 8. 2010 15:59
Miloslave,

sám píšete, že žijete na periferii ČR. Ale vzpomeňte si, v meziválečném období Zlín rozhodně periferií nebyl, tak jako Morava jí nebyla. Bylo zemské zřízení a i když moravský parlament neměl legislativní pravomoc, leccos v boji s Prahou uhrál. Stačí se podívat do archivů z té doby. Poč myslíte, že komunisté museli zrušit země a rozsekat republiku na kraje? Ty centralistické stereotypy po 89. přetrvávají dál a já si dovoluji tvrdit, že tuto zemi brzdí v jejím  potenciálu. To, že se trhli Slováci je jiná věc  ale zneužít rozpad Československa v 90. letech proti Moravě je nestoudnost. Tehdy Praha tušila, že jí jde o hodně, ne ovšem o rozpad ČR - ten nikdy nehrozil (a oni to v Praze vždy věděli a vědí) ale o udžení svého monopolního postavení v zasahování do všeho v této zemi. Což by při zemském federalisticky orientovaném zřízení již nemohla. Zápas o to jestli kraje či zermě je totiž zápasem o podobu české společnosti. Zatím vítězí zglajšaltované, úporně homogenní centralistické pojetí.

0 0
možnosti

Skeptik Pavel

23. 8. 2010 15:41
Zemské zřízení

sic není samospasitelné ale v mnohém je zcela evidentní, že by fungovalo. Když funguje v Rakousku či Německu, proč ne u nás? Jenže u nás není vůle, bodejť by byla, je to hlavně o lidech, 60. letém vymývání mozků, vyhnat to povědomí o Moravě. Divide et impera, rozeštvávání mezi moravskými městy, vytváření pocitu, že vlastně ta Morava neexistuje. Je Haná, Valašsko, Moravské Slovácko, Horácko ale jsou to regiony na Moravě. Nad to ty kraje nerespektují a ni toto, o nerespektování přirozené spádovosti k tomu či onomu centru ani nemluvě. Kdyby existovalo nějaké celomoravské gremium, kompetentní řešit  zdejší regionální poliku - třebas tu dopravní (neboť Morava je dopravně velmi spojité území), kdyby existovala silná byť věcná opozice vůči shora centralizovanému spravování z Prahy bez znalosti regionální problematiky, kdyby byl u nás prostě repektován princip subsidiarity, bylo by lépe. Jenže pořád chodíme okolo horké kaše, nadáváme na poměry. Nezmění se, nebude li náš stát spolkovým.

0 0
možnosti
  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik